Klant worden

Energie afnemen bij Almelo Energie | om

Wij zijn Almelo Energie | om. We zijn een lokale energie-coöperatie van vrijwilligers. Samen met tientallen andere vergelijkbare coöperaties vormen wij het groenste energiecollectief van Nederland: om | nieuwe energie.

Door onze krachten te bundelen kunnen we 100% duurzame en lokale energie leveren in onze eigen regio’s. 

om | nieuwe energie is als collectief al 6 keer uitgeroepen tot meest duurzame energieleverancier van Nederland. We weten dus dat we op de goede weg zijn. Maar we zijn er zeker nog niet. Schrijf je daarom in voor duurzame energie uit Almelo. Want alleen samen kunnen we de overstap maken.

Veelgestelde vragen

Je meldt je aan op deze site bij onze energieleverancier, ons nationale energiecollectief om | nieuwe energie. Na aanmelding bij Almelo Energie | om via ons online aanmeldformulier, gaat het volgende gebeuren:

1. Binnen 5 werkdagen ontvang je van om | nieuwe energie een welkomstmail met de leveringsovereenkomst

2. Controleer alles goed, als er iets niet klopt meldt dat via info@almelo-energie.nl.

3. om | nieuwe energie zegt de overeenkomst met je huidige leverancier op.

4. Je krijgt een bevestiging van de switch inclusief het verzoek om het aanleveren van meterstanden.

5. De oude leverancier stuurt je een eindafrekening.

6. Je ontvangt van om informatie over het maandelijks voorschotbedrag.

(A) Als lid koop je duurzame energie voor een concurrerende prijs in de markt. (B) Met die lage prijs, steun je ook nog projecten in de stad waarmee je energieverbruik en –opwekking in de stad Almelo verbetert. (C) Daarnaast steun je als lid de coöperatieve gedachte, die eigenaarschap en stemrecht bij de gebruiker legt, en niet bij een kleine en anonieme groep eigenaren of aandeelhouders.

Groene stroom is stroom die is opgewekt zonder het gebruik van kolen, aardolie, aardgas of uranium (kernenergie), maar wordt opgewekt uit bronnen die hernieuwbaar en niet vervuilend zijn. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van zonlicht, wind of waterstromen.

We kopen groene energie in via twee bronnen:

1. Via ons collectief van lokale energiecoöperaties om | nieuwe energie. Allemaal helemaal groen en herleidbaar.

2. Hiernaast produceren we zelf groene stroom met onze projecten. Inmiddels is het eerste zonnedak met 113 panelen gerealiseerd op het dak van Asteyner Betonboringen in Almelo. Deze stroom leveren we via om | nieuwe energie weer terug aan de bewoners van Almelo. 

Lees hier meer over het project.

Het is weinig zinvol om in elke gemeente een helemaal zelfstandig opererende coöperatie op te richten. Inkopen, verhandelen en verkopen van energie is vrij gecompliceerd en door de overheid zwaar gereguleerd (gelukkig maar). Het collectief om organiseert dit voor diverse lokale energiebedrijven en zorgt voor samenwerking tussen diverse regionale coöperaties.

Almelo Energie | om krijgt het verschil tussen in- en verkoop van de energie die wordt verkocht minus de kosten die om maakt voor de geleverde diensten. Met de opbrengst worden de eigen bedrijfskosten gedekt en de kosten die verbonden zijn aan de ledenwerving. De ‘winst’ die resteert investeren we in de verduurzaming van de energievoorziening in Almelo. Een echte winst zoals dat bij een normaal bedrijf het geval is, zal niet worden gemaakt. Op deze website en tijdens ledenvergaderingen worden alle kosten inzichtelijk gemaakt.

Ja, iedereen kan overstappen. Ook als je zelf al panelen op je dak hebt, kun je overstappen. Je kunt dan de opgewekte stroom zonder beperkingen terugleveren. Om | nieuwe energie doet natuurlijk mee met de salderingsgrens, en als je meer energie gaat terugleveren krijg je bij ons daarvoor een hoge vergoeding. Want we willen juist energie uit Almelo terugleveren aan Almelo.

Overstappen is makkelijk en kan zonder boetes vanaf een half jaar voor het einde van het contract.

Wij kunnen laten zien waar de stroom van om | nieuwe energie vandaan komt: zonneparken, zonnedaken en windmolens in Nederland. Als je hier meer over wilt weten, of ’t met je eigen ogen wilt zien, laat dat dan weten, dan organiseren we een keer een excursie.

Er wordt veel kritiek geleverd op het systeem groen certificaten waarmee de meeste Nederlandse energiebedrijven hun stroom vergroenen. De stroom wordt namelijk meestal gewoon in Nederland opgewekt met behulp van kolen of aardgas. om verkoopt energie met Nederlandse certificaten van oorsprong, waarmee veel beter is gewaarborgd dat de stroom echt duurzaam is opgewekt. 

Wij kunnen laten zien waar de stroom van om | nieuwe energie vandaan komt: zonneparken, zonnedaken en windmolens in Nederland. Als je hier meer over wilt weten, of ’t met je eigen ogen wilt zien, laat dat dan weten, dan organiseren we een keer een excursie.

Ja, dit kan. Je kunt op twee manieren lid zijn. Als je klant wordt van om via de website van om | nieuwe energie, word je automatisch lid van ons. 

Je kunt als je geen klant bent van om | nieuwe energie ook lid worden door het inschrijfformulier in te vullen op onze website.

Je kunt bij om | nieuwe energie een variabel of een vast contract afsluiten. Een variabel contract kan je op elk moment opzeggen. Wel geldt er een opzegtermijn van 30 dagen. De tarieven worden elk halfjaar opnieuw vastgesteld en kunnen zo laag worden gehouden. Vaste contracten hebben een looptijd van 1, 2 of 3 jaar.

Een Flex contract kun je elke maand opzeggen. De tarieven worden elke maand vastgesteld.

Nee, duurzaam betekent niet duur. Velen zullen goedkoper uit zijn dan nu. De tarieven van om kun je het beste vergelijken met Greenchoice en Vandebron en dan komen wij meestal iets gunstiger uit de bus. Op de website van om kan je de huidige tarieven vinden. Deze pagina wordt maandelijks ververst.

Nog één ding: in tegenstelling tot andere energieleveranciers geeft om geen overstapkorting.

Als je energie wilt gaan afnemen via om | nieuwe energie, kun je je aanmelden via de knop op de voorpagina, of via deze link. Ook kan je lid worden via het inschrijfformulier.

Als je gaat verhuizen, geef je dit door aan om | nieuwe energie. Zij werken net als andere energieleveranciers: wanneer je uit je oude huis vertrekt, noteer je je meterstanden en die geef je vervolgens door aan om. Je ontvangt op je nieuwe adres ook stroom en gas van om. Je ontvangt elke maand een e-mail van om en een keer per jaar een jaarafrekening. Je kunt ze mailen op info@samenom.nl, of bellen, op 020-7762052.

Wanneer je binnen Almelo verhuist, verandert er verder niets aan je lidmaatschap. Het is wel handig als je je nieuwe adres ook aan ons doorgeeft, dat wil zeggen aan Almelo Energie | om. Met een mailtje naar info@almelo-energie.nl.

Als je verhuist naar een andere gemeente buiten de regio Almelo, kan om je lid maken van je lokale coöperatie. Als je liever lid blijft van Almelo Energie | om, kan dat wel.

Als je helemaal wilt stoppen met Almelo Energie | om, kan dat. Geef dit door aan ons én aan om. Wij schrijven je uit als lid en om stuurt je – na ontvangst van de meterstanden op de laatste dag van je contract – een eindafrekening.