Onze projecten

Zonnedaken

Almelo Energie | om heeft haar eerste zonnedak gerealiseerd! Op het dak van Asteleyner Betonboringen zijn 113 zonnepanelen geplaatst. 

Bewoners van Almelo kunnen hier op twee manieren van profiteren: Zij kunnen via Almelo Energie | om tegen een verlaagd tarief Almelose energie inkopen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om deel te nemen in de financiering en opbrengst van het project. 

Almelo Aardgasvrij

De gemeente Almelo omvat naast een aantal buurtschappen en wijken ook nog de dorpen Aadorp en Bornerbroek. In zo’n divers gebied is er geen aardgasvrij oplossing die overal past. Daarom is de warmtetransitie, het aardgasvrij maken, uitdagend. Almelo Energie streeft daarom naar kleinschalige coöperatieve samenwerkingen en oplossingen die passen bij de buurt of wijk, zoals bijvoorbeeld Duurzaam Aadorp.

In onderstaande video kan je zien hoe we van plan zijn om Almelo, buurt voor buurt, wijk voor wijk en dorp voor dorp aardgasvrij te maken.

Waterstof

In de energietransitie gaat waterstof een belangrijke rol spelen. Niet alleen in de industrie, maar zeker ook voor de opslag van energie en het verduurzamen van transport en gebouwde omgeving. Maar voor veel mensen is waterstof nog een abstract en onbekend iets.

Almelo Aardgasvrij

Almelo Energie streeft naar kleinschalige coöperatieve samenwerkingen en oplossingen die passen bij de buurt of wijk, zoals bijvoorbeeld Aadorp. We doen dat met haalbaarheidsstudies.

Met de eerste studie Waterstofdorp Aadorp zijn we inmiddels begonnen. We verwachten in april 2023 resultaten te publiceren.

Daarnaast zijn er ook andere energiedragers die we gaan onderzoeken op geschiktheid voor Aadorp. Denk aan geothermie ofwel aardwarmte met de vraag of de ondergrond ervoor geschikt is, aquathermie via het kanaal en biogas via de eventuele mestvergister waarvan sprake is.

We gaan netjes deze en andere opties onderzoeken voor de warmtetransitie en dan een keuze maken voor Aadorp. Ergens in 2023. Daarna gaan we met die onderbouwde keuze aan de slag.

En dan nog dit: wij zetten in op volledig lokaal eigenaarschap, precies zoals voorgesteld wordt in de nieuwe warmtewet. Daardoor houden we kosten zo laag als mogelijk en stromen winsten terug naar Aadorp, niet naar projectontwikkelaars. Zo maken we Aadorp duurzaam, leefbaar en betaalbaar.

Meer weten?
Via de onderstaande knop ga je naar de website cooperatievewarmte.nl. Hier vind je onder andere alle informatie over het Buurt Energie Systeem (BES).

Waterstof

In de energietransitie gaat waterstof een belangrijke rol spelen. Niet alleen in de industrie, maar zeker ook voor de opslag van energie en het verduurzamen van transport en gebouwde omgeving. Maar voor veel mensen is waterstof nog een abstract en onbekend iets.

De film Nederland Waterstofland laat iedereen op een laagdrempelige manier kennis maken met waterstof. Waterstof… wat is het eigenlijk? Hoe maak je het? Welke rol kan waterstof gaan spelen waterstof in de energietransitie thuis en op het werk? En vooral ook wat betekent waterstof voor de (internationale) mobiliteit en transportsector. In deze film komt het allemaal aan bod.