Onze projecten
Zonnedaken
Almelo Energie | om heeft haar eerste zonnedak gerealiseerd! Op het dak van Asteleyner Betonboringen zijn 113 zonnepanelen geplaatst.
Bewoners van Almelo kunnen hier op twee manieren van profiteren: Zij kunnen via Almelo Energie | om tegen een verlaagd tarief Almelose energie inkopen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om mee te delen in de financiering van het project.

Almelo Aardgasvrij
De gemeente Almelo omvat naast een aantal buurtschappen en wijken ook nog de dorpen Aadorp en Bornerbroek. In zo’n divers gebied is er geen aardgasvrij oplossing die overal past. Daarom is de warmtetransitie, het aardgasvrij maken, uitdagend. Almelo Energie streeft daarom naar kleinschalige coöperatieve samenwerkingen en oplossingen die passen bij de buurt of wijk, zoals bijvoorbeeld Duurzaam Aadorp.
In onderstaande video kan je zien hoe we van plan zijn om Almelo, buurt voor buurt, wijk voor wijk en dorp voor dorp aardgasvrij te maken.

Waterstof
In de energietransitie gaat waterstof een belangrijke rol spelen. Niet alleen in de industrie, maar zeker ook voor de opslag van energie en het verduurzamen van transport en gebouwde omgeving. Maar voor veel mensen is waterstof nog een abstract en onbekend iets.

Het eerste zonnedak!
Investeer mee!
Als Almeloër kun je investeren voor het eerste gerealiseerde zonnedak door zogenaamde certificaten (officieel obligaties genoemd) aan te schaffen en hiermee een rente te ontvangen van 4%.
De investering is eenmalig. Van het opgehaalde geld wordt het project gefinancierd inclusief de jaarlijks terugkerende kosten zoals onderhoud en verzekering.
De looptijd van het project bedraagt 15 jaar. Gedurende deze periode wordt jaarlijks 4% rente uitgekeerd. Vanaf het vierde jaar wordt naast deze rente ook de inleg in jaarlijks gelijke delen terugbetaald. Almeloërs kunnen investeren in maximaal 25 obligaties van €100.
De voorinschrijving van de certificaten eindigt op 31 maart 2023. Hierna worden de certificaten verdeeld onder de deelnemers. De certificaten worden verdeeld onder iedereen die heeft meegedaan aan de voorinschrijving: ieder krijgt één certificaat. Als er dan nog over zijn, krijgt ieder die dat wil een tweede certificaat, en zo verder. Wij laten je weten hoeveel certificaten we aan jou toewijzen en sturen een factuur.
Projectinformatie
- Start opwekking: 1 oktober 2022
- Einde inschrijving certificaten: 31 maart 2023
- Aantal panelen: 113
- Aantal kWp: 40.000
- Aantal certificaten: 250 à €100
- Soort project: SCE
Beleggingsinformatie
- Datum uitgifte certficaten: 1 mei 2023
- Looptijd: 15 jaar, ingaande vanaf 1 mei 2023
- Verwachte rendement per jaar: 4%.
- De eerste rente-uitkering zal naar verwachting plaatsvinden op 31 april 2024.
- De eerste aflossing zal naar verwachting op 31 april 2027 plaatsvinden.
- Het aantal beschikbare certificaten in de komende inschrijftermijn (t/m 31 maart 2023) bedraagt 250.
- Maximaal 25 certificaten per deelnemer.
Almelo Aardgasvrij
Almelo Energie streeft naar kleinschalige coöperatieve samenwerkingen en oplossingen die passen bij de buurt of wijk, zoals bijvoorbeeld Aadorp. We doen dat met haalbaarheidsstudies.
Met de eerste studie Waterstofdorp Aadorp zijn we inmiddels begonnen. We verwachten in april 2023 resultaten te publiceren.
Daarnaast zijn er ook andere energiedragers die we gaan onderzoeken op geschiktheid voor Aadorp. Denk aan geothermie ofwel aardwarmte met de vraag of de ondergrond ervoor geschikt is, aquathermie via het kanaal en biogas via de eventuele mestvergister waarvan sprake is.
We gaan netjes deze en andere opties onderzoeken voor de warmtetransitie en dan een keuze maken voor Aadorp. Ergens in 2023. Daarna gaan we met die onderbouwde keuze aan de slag.
En dan nog dit: wij zetten in op volledig lokaal eigenaarschap, precies zoals voorgesteld wordt in de nieuwe warmtewet. Daardoor houden we kosten zo laag als mogelijk en stromen winsten terug naar Aadorp, niet naar projectontwikkelaars. Zo maken we Aadorp duurzaam, leefbaar en betaalbaar.
Meer weten?
Via de onderstaande knop ga je naar de website cooperatievewarmte.nl. Hier vind je onder andere alle informatie over het Buurt Energie Systeem (BES).
Waterstof
In de energietransitie gaat waterstof een belangrijke rol spelen. Niet alleen in de industrie, maar zeker ook voor de opslag van energie en het verduurzamen van transport en gebouwde omgeving. Maar voor veel mensen is waterstof nog een abstract en onbekend iets.
De film Nederland Waterstofland laat iedereen op een laagdrempelige manier kennis maken met waterstof. Waterstof… wat is het eigenlijk? Hoe maak je het? Welke rol kan waterstof gaan spelen waterstof in de energietransitie thuis en op het werk? En vooral ook wat betekent waterstof voor de (internationale) mobiliteit en transportsector. In deze film komt het allemaal aan bod.

Wooncoaches gezocht!
Werkzaamheden
Als onafhankelijke wooncoach (energiecoach) heb je affiniteit met duurzaamheid, ben je sociaal vaardig en wil je graag een maatschappelijke bijdrage leveren. Je hoeft geen technische achtergrond of specifieke kennis te hebben. Je werkzaamheden bestaan uit het beantwoorden van vragen van buurtbewoners, meestal een gesprek aan de keukentafel. Daarnaast willen we een inloopspreekuur opzetten.
Opleiding van 8 dagen
Je ontvangt een opleiding die de gemeente Almelo betaalt. De opleiding kan zowel digitaal als fysiek worden gevolgd. Het volgen van de opleiding neemt ongeveer 8 dagen in beslag. Je buurtbewoner ontvangt een gratis basisadvies van jou. Daarna kunnen we helpen bij een betaald maatwerkadvies door een erkend onafhankelijk adviseur.
Geïnteresseerd?
Mail voor meer informatie naar info@almelo-energie.nl of neem contact op met Bram Reinders: 06 2958 7942.