Zonnedak Asteleyner

Almelo Energie | om heeft haar eerste zonnedak gerealiseerd! Op het dak van Asteleyner Betonboringen zijn 113 zonnepanelen geplaatst. Voor onze coöperatie was dit eerste project een enorme ervaring, waarbij wij veel kennis hebben opgedaan, die wij kunnen gebruiken om nieuwe zonnedak-projecten te realiseren.

Dakeigenaar Asteleyner Betonboringen is zelf ook enorm blij en trots met het zonnedak. Door het beschikbaar stellen van het dak, kunnen zij bijdragen aan de verduurzaming van de regio. 

Investeer mee!

Als Almeloër kun je investeren in het eerste gerealiseerde zonnedak door zogenaamde certificaten (officieel obligaties genoemd) aan te schaffen en hiermee een rente te ontvangen van 4%.

De investering is eenmalig. Van het opgehaalde geld wordt het project gefinancierd inclusief de jaarlijks terugkerende kosten zoals onderhoud en verzekering.

De looptijd van het project bedraagt 15 jaar. Gedurende deze periode wordt jaarlijks 4% rente uitgekeerd. Vanaf het vierde jaar wordt naast deze rente ook de inleg in jaarlijks gelijke delen terugbetaald. Almeloërs kunnen investeren in maximaal 25 obligaties van €100.

De voorinschrijving van de certificaten eindigt op 1 januari 2024. Hierna worden de certificaten verdeeld onder de deelnemers. De certificaten worden verdeeld onder iedereen die heeft meegedaan aan de voorinschrijving: ieder krijgt één certificaat. Als er dan nog over zijn, krijgt ieder die dat wil een tweede certificaat, en zo verder. Wij laten je weten hoeveel certificaten we aan jou toewijzen en sturen een factuur.

Zo werkt het

Investeer mee in een zonnedak

Koop 1 of meer Almelose zonnecertificaten. Eén certificaat kost eenmalig €100. Bij de aankoop van een certificaat wordt je ook automatisch gratis lid van Almelo Energie | om.

Deel in de opbrengst

Je certificaat levert jaarlijks groene, lokale stroom. Daarvoor krijg je elk jaar de opbrengst uitbetaald. Zo verdien je je inleg in circa 10 jaar terug.

Spelregels

Er zijn een paar spelregels. De belangrijkste: je woont in de buurt!

Alle spelregels op een rij

Zodra de kans groot is dat Almelo Energie | om een zonnedak gaat realiseren, starten we een voorinschrijving speciaal voor dat zonnedak.


Zodra we alle aanvragen binnen hebben, gaan we de certificaten verdelen. Jij beoordeelt ons aanbod en bevestigt daarna je aanmelding formeel:

 • Je gaat akkoord met de deelnemersovereenkomst. Hiermee verbind je je voor een periode van 15 jaar aan het project (je kan tussentijds uitstappen).
 • Je geeft definitief aan hoeveel certificaten je wilt.

Wij verdelen de beschikbare certificaten onder iedereen die heeft meegedaan aan de voorinschrijving: ieder krijgt één certificaat. Als er dan nog over zijn, krijgt ieder die dat wil een tweede certificaat, en zo verder. Wij laten je uiterlijk 30 dagen na de einddatum van inschrijving weten hoeveel certificaten we aan jou toewijzen en sturen een factuur.
Je kan meedoen met 1 tot 25 certificaten. We werken met hele certificaten. We willen graag zoveel mogelijk Almeloërs laten meedoen, dus één certificaat voor ieder die mee wil doen. Als er certificaten over blijven, verdelen we die over de deelnemers, tot een maximum van 25.

We gebruiken een overheidsregeling. Die stelt als voorwaarde dat iedereen die meedoet in de buurt woont. Wat dicht genoeg bij is, wordt bepaald op basis van je postcode. De volgende postcodes kunnen meedoen met ons eerste zonnedak:

7600, 7601, 7602, 7603, 7604, 7605, 7606, 7607, 7608, 7609, 710, 7611 en 7627.

Verhuis je later? Geen probleem: als je eenmaal meedoet en je verhuist, kun je gewoon mee blijven doen.

Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder). Of je bent de verhuurder die de energierekening betaalt.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven hebben dat.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak. De zonne-installatie blijft ook 15 jaar van de coöperatie.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De coöperatie helpt door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie te doen. De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen.

Voorbeeldinvestering

Via ons contactenportaal kun je je aanmelden om certificaten aan te schaffen om zo mede-eigenaar te zijn van het Asteleyner Zonnedak project. Informatie over het project staat onderaan deze pagina beschreven, en kun je ook vinden in onze informatiebrochure. Het rendement bij de aanschaf van 10 certificaten ziet er als volgt uit:

Informatie

Beleggingsinformatie

 • Datum uitgifte certficaten: 1 december 2023
 • Looptijd: 15 jaar, ingaande vanaf 1 december 2023
 • Verwachte rendement per jaar: 4%.
 • De eerste rente-uitkering zal naar verwachting plaatsvinden op 31 november 2024.
 • De eerste aflossing zal naar verwachting op 31 oktober 2027 plaatsvinden.
 • Het aantal beschikbare certificaten in de komende inschrijftermijn (t/m 31 november 2023) bedraagt 250.
 • Maximaal 25 certificaten per deelnemer.

Projectinformatie

 • Start opwekking: 1 oktober 2022
 • Einde inschrijving certificaten: 31 november2023
 • Aantal panelen: 113
 • Aantal kWp: 40.000
 • Aantal certificaten: 250 à €100
 • Soort project: SCE

In het kort

Het gaat ons om twee belangrijke doelen:

 1. Meer duurzame energie in Almelo opwekken. Liever lokaal opgewekt dan van ver gehaald.
 2. Democratiseren van de energie opwek: We laten dit niet over aan een paar grote bedrijven maar Almelose inwoners zijn zelf eigenaar van de zonnecentrales.
 
Jij kan ons helpen door je in te schrijven voor certificaten. Zo investeer je mee in duurzame energie vanuit Almelo, en verdien je op de energie die je certificaten produceren. De kosten zijn €100 per certificaat, en worden eerlijk en evenredig verdeeld over de geïnteresseerden. Benieuwd naar onze projecten? Bekijk ze in het certificatenportaal via de onderstaande knop.